En rasende Mahmoud Abbas om Hamas’ leder: »Han er en løgner«.

Fra Ordetogisrael.dk/
3. september 2014.

Luften mellem Selvstyrepræsident Mahmoud Abbas og lederen af Hamas, Khaled Meshaal, er iskold.

For få måneder siden indgik Fatah under ledelse af Abbas en aftale med Hamas om at danne en Palæstinensisk samlingsregering. Den overtog magten i Selvstyret først i juni.

Men begivenheder både før og efter er årsag til, at Mahmoud Abbas er nærmest rasende på Hamas. Det fremgår af et officielt referat af et møde mellem Mahmoud Abbas og Qatars leder sheikh Tamim bin Hamad. Mødet blev holdt i Qatar den 21. august, mens Egypten kæmpede for at få en våbenhvile på plads i Gaza.

Ved mødet anklagede Abbas Hamas for gang på gang at have forsøgt at vælte ham og overtage kontrollen med Det Palæstinensiske Selvstyre. Som eksempel fortalte han Qatars leder, at Hamas i 2006 planlagde at myrde ham.

Abbas er også vred, fordi han på grundlag af Hamas’ egne udsagn i juni i år forsvarede Hamas mod Israelske beskyldninger om at have kidnappet tre Israelske teenagere – bare for senere at høre Hamas selv indrømme, at det faktisk var en Hamas-gruppe, der stod bag.

Abbas citerer den Saudiarabiske konge for at sige, at Meshaal er en »løgner«. Og Abbas er enig.

»Jeg vil ikke være et dække for dem,« sagde Abbas ved mødet. »Min erfaring med dem siger, at man ikke kan stole på dem«.

Medvirkende til Abbas’ vrede var, at den Israelske sikkerhedstjeneste bare tre dage før mødet i Qatar havde offentliggjort, at Israel havde arresteret over 90 Hamas-folk på Vestbredden, der havde deltaget i planer om et kup mod Abbas og Selvstyret.

Palæstinensiske sikkerhedskilder siger, at Selvstyrets sikkerhedstjenester har bekræftet de Israelske oplysninger. Begivenhederne i de sidste to måneder viser, at der trods dannelsen af en Palæstinensisk samlingsregering stadig er tale om tre fjendtligt indstillede grupper i konflikten: Hamas, Selvstyret og Israel. Og fjendskabet mellem Hamas og Selvstyret er ikke det mindste! Det gør hele konflikten særdeles kompliceret.