Jøder flygter fra Øst-Ukraina

Fra Idag.no/
5. september 2014.
Av Lars-Toralf Storstrand.

Jødisk Byrå har åpnet et nytt senter i Ukraina for å bistå Jøder, som flykter fra landets østre regioner for å komme seg unna krigshandlingene mellom Separatister, Ukrainske soldater og Russiske invasjonsstyrker.

Krisen i Ukraina har ført til en skarp økning i Antisemittiske angrep, som har fått flere hundre av landets Jøder til å søke seg til Israel.

Jødisk Byrå, som blant annet arrangerer et Hebraisk språkkurs, har satt opp et senter i Dnepropetrovsk, sydøst for Kiev, fordi mange av Jødene. som har flyktet fra Øst-Ukraina, har samlet seg der.

–Vi har Hebraiskundervisninger nesten hver eneste dag, sier Jødisk Byrås representant Max Loria, ifølge den Israelske avisen Israel Hayom.

De Jødiske flyktningene lærer å snakke Hebraisk og får dessuten undervisning om staten Israels historie og om skikker i Israel i dag. Alt dette for å forberede flyktningene for livet i Israel.

Lederen for Jødisk Byrå, Nathan Sharansky, som selv ble født i Donetsk, forteller. at det å vokse opp i Donetsk ikke brakte med seg noen tanker om, at det noensinne skulle bli krig mellom Russland og Ukraina.

–Idag er imidlertid alt ute av kontroll, og mange Jøder er flyktninger. Derfor er det vår utfordring å hjelpe dem og å overbevise dem om, at Israel er det beste stedet for dem.

Pinchas Vishedski, som er leder for det Jødiske samfunnet i Donetsk, beskrev situasjonen ved å si, at det rår en «humanitær krisesituasjon» i byen, og manet til bønn for Jødene, som var i ferd med å flykte.

Mens det tidligere var 10 000 Jøder i Donetsk, er det idag neppe mer enn cirka 1000 tilbake.