Palæstinensisk stat på Sinaihalvøen?

Fra Israeltoday.no/
8. september 2014.

Israelske tjenestemenn omfavnet mandag entusiastisk rapporter om, at Egypts president Abdel Fattah el-Sisi nylig har tilbudt Palestinerne en selvstendig stat på Sinai-halvøya for å droppe kravet om tilbakeføring til 1967-grensene.

Ifølge tilbudet, som ble gjenfortalt fra Arabiske medier via Israels militærradio, vil Egypt gi Palestinerne land på Sinai, som raskt vil utvide territoriet på Gazastripen fem ganger. Dette «Greater Gaza» vil være en helt uavhengig stat under suverenitet av de Palestinske selvstyremyndighetene og vil tjene som et hjemland for alle Palestinske «flyktninger».

Store Palestinsk-Arabiske byer i Judea og Samaria (den såkalte «Vestbredden») vil fortsatt være selvstendig og styrt av den Palestinske selvstyremyndigheten, men da må kravet om å få hele området i Judea og Samaria droppes.

Enkelte detaljer i planen forblir vage – for eksempel hva et Palestinsk selvstyre på Vestbredden vil innebære. Uansett er dette første gang en Arabisk leder har vært villig til å «tenke utenfor boksen» å komme med forslag til løsning på den Israelsk-Palestinske konflikten.

Som antatt avviste den Palestinske lederen Mahmoud Abbas forslaget momentant. Han foretrekker å holde seg til den samme gamle land-for-fred formel. Det forslaget, som i over 20 år ikke har kommet med noe annet enn mer konflikt.

Israelske tjenestemenn sa, at til tross for Abbas avvisning må det Egyptiske forslaget bli tatt på alvor og medtas i fremtidige fredsforhandlinger.

«Dette kan løse problemer, som forhandlingene mellom Israel og palestinerne så langt ikke har gitt noen svar» sa Forskning og Teknologi minister Yaakov Peri til Army Radio. Peri påpekte, at planen antagelig ville hjelpe Egypt med å presse den økende Islamiseringen av Sinai.

Den høyreekstrem Parlamentarikeren Ayelet Shaked sa, at selv om det Egyptiske forslaget aldri blir gjennomført, kan det understreke det faktum, at «løsningen på det Palestinske problemet må ses på som regional og kan ikke bare hvile på Israel alene.»