Jøder fejrer Chanukka-festen på Rådhuspladsen i København.

Fra Ordetogisrael.dk/
19. december 2014.

Til undren for nogle af de forbipasserende blev en meget stor ni-armet lysestage torsdag aften tændt på Rådhuspladsen i København af Rabbineren for byens Ortodokse menighed.

Anledningen til lystændingen var den Jødiske Chanukka-højtid, som Jøder over hele verden fejrer i denne uge. Festen fejres til minde om nogle dramatiske begivenheder i Israel i år 164 f.Kr.

Få år tidligere havde en Syrisk konge vanhelliget Templet i Jerusalem. Praktisering af Jødiske traditioner blev forbudt, og deltagelse i afgudsdyrkelse og Hedenske ceremonier påbudt.

Nogle Jøder gjorde oprør mod dette forsøg på at udslette det Jødiske folk, og i 164 f.Kr. lykkedes det at befri Templet i Jerusalem. Jøderne holdt derpå en genindvielsesfest af Templet. Traditionen fortæller, at der ved denne fest skete det under, at lysestagen i Templet brændte i otte dage, selvom der kun var olie nok til én dag.

Til minde om det fejrer Jøder hvert år den otte dage lange Chanukka-fest. Den første aften i Chanukka tænder man ét lys i en speciel niarmet lysestage, den anden aften to lys og så videre, indtil alle otte lys er tændt på Chanukkas sidste aften. Det niende lys bruges til at tænde de øvrige med.

Det Nye Testamente fortæller, at Jesus lige som alle andre Jøder fejrede Chanukka eller »festen for genindvielsen af Templet«, som højtiden kaldes i Ny Testamente (Johannesevangeliet 10:22).

Den var den højtid, der torsdag aften af Danske Jøder og venner af det Jødiske samfund blev markeret på Rådhuspladsen i København med taler og med tænding af den store Chanukka-lysestage.

Chanukka-festen er ikke omtalt i Det Gamle Testamente, der blev skrevet før 164 f.Kr., og den har ingen direkte betydning i Ny Testamente. Det er derfor en af de Jødiske højtider, som Kristne traditionelt ikke har markeret.

Men da temaet for Chanukka er glæden over, at det Jødiske folk overlevede et af historiens mange forsøg på at udslette folket og dets egenart, har Kristne god grund til at dele den Jødiske glæde i Chanukka-ugen.