Deadline for atomforhandlinger med Iran.

Fra Ordetogisrael.dk/
31. marts 2015.

I dag er sidste dag for forhandlingerne om en atomaftale mellem Iran og de seks stormagter: USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland. Der er tale om den atomaftale, som Israels Premierminister Benjamin Netanyahu advarede imod, da han 3. marts talte til USA’s kongres.

En aftale, som går ud på, at Iran skal begrænse sit atomprogram, mens flere internationale økonomiske sanktioner mod landet til gengæld skal ophæves. Flere udmeldinger fra de forskellige parter i forhandlingerne peger på, at det er sandsynligt, at det ikke vil lykkes at nå til enighed inden midnat. Blandt andet kræver Iran efter sigende, at begrænsningen af landets atomprogram kun skal vare ti år.

Parterne har for længe siden besluttet, at en rammeaftale senest skulle være i stand ved udgangen af marts, mens de tekniske detaljer derefter skulle forhandles indtil udgangen af juni. Hvis ikke det lykkes at få rammeaftalen i hus inden deadline, er der ikke den store tro på, at man vil kunne blive enige inden 30. juni.

”Vores fornemmelse er, at det er nu eller aldrig. Enten får vi en aftale, eller også gør vi ikke. For hvis vi ikke afslutter denne periode med en eller anden form for rammeaftale, er det svært at forklare, hvorfor vi skulle kunne få en inden 30. juni,” udtaler en Vestlig diplomat tæt på forhandlingerne ifølge Ynet.

Benjamin Netanyahu udtalte mandag, at han ser en mulig aftale som et udtryk for, at Iran bliver belønnet for landets aggresive adfærd, og at Israel vil være blandt de første til at betale prisen.

Det er svært at vide, hvad der helt præcist forhindrer en aftale. Vigtigheden af forhandlingerne er der dog ingen, der kan være i tvivl om. Derfor hviler Verdens øjne i disse timer på Lausanne, hvor forhandlingerne forventes at fortsætte resten af dagen.