Det eldste Torahrullfragment siden Dødehavsrullene funnet og restaurert.

Fra Ordetogisrael.no/
22. juli 2015.

En brent rest av en 1500 år gammel Torahrull er gjort leselig på et hi-tech laboratorium.

Et lite, tilsynelatende ubetydelig, brent pergamentfragment, som ble funnet for 45 år siden under utgravninger på Vestsiden av Dødehavet, har etter hi-tech-sekvensering vist seg å være en del av 3. Mosebok i en 1500 år gammel Torahrull.

Funnet, som stammer fra utgravningen av Arken i Synagogen i Ein Gedi, ble ansett som det viktigste funnet siden Dødehavsrullene, da det ble avduket mandag på Antiquities Authority Jerusalems laboratorium på Israel Museum.

"Tydingen av fragment har vært som et puslespill for oss i 45 år og er veldig spennende," sier Dr. SEFI Porath, som ledet utgravningene i Ein Gedi. Ifølge Porath, var Ein Gedi – en Jødisk landsby fra den Bysantinske perioden fra 4. – 7. århundre e.Kr. – en gang et velstående samfunn med en Synagoge med mosaikkgulv og ark.

"Landsbyen ble brent ned til grunnen, og ingen av innbyggerne vendte noen gang tilbake for å bo der, eller lete gjennom ruinene for å berge verdifull eiendom," fortalte han.

"I de arkeologiske utgravningene av den brente Synagogen ble det, i tillegg til de forkullede restene av bokrullen, funnet en syvarmet Menorah av bronse, fellesskapets «pengeskrin» som inneholder 3500 mynter, glass og keramiske oljelamper, og krukker som inneholdt parfyme."

Porath bemerket, at årsaken til brannen fortsatt er ukjent. Spekulasjoner angående grunnen til ødeleggelsen veksler mellom Beduin-plyndrere, som kom fra Østsiden av Dødehavet til konflikter med den Bysantinske regjeringen.

På konferansen, som arrangeres av IAA (Israel Antiquities Authority) og kultur- og idrett-departementet, sa en arkeolog, at det tok vitenskapsmenn og forskere over hele Verden ett år å tyde Torah-versene, som han fant sammen med sin avdøde kollega, Dr. Dan Barag.

Den utmattende prosessen foregikk ved "Lunder Family Dead Sea Scrolls Conservation Center of the IAA", som bruker «state-of-the- kunst» og avansert teknologi for å bevare og dokumentere Dødehavsrullene, fortalte han.

Den brente resten er den eldste rullen av de fem Mosebøkene, som er funnet siden Dødehavsrullene, hvorav de fleste dateres til slutten av andre Tempelperioden, sier han. Å tyde de forkullede restene, tok ca. ett år, etter at IAA begynte å jobbe med Merkel Technologies Company, Ltd. Israel, som også utførte høyoppløselig 3D-skanning av enkelte fragmenter av Dødehavsrullene og via en Micro-CT-skanner.

Etter at fragment av Ein Gedi-rullen var skannet, sendte IAA resultatene til professor Brent Seales ved University of Kentucky, som utviklet et digitalt bildebehandlingsprogram, som kunne visualisere teksten.

Seales programvare var da i stand til å skjelne de åtte første versene av 3. Mosebok. Pnina Shor, kurator og direktør for IAA dødehavsrull-project, sa, at dette er første gang, et Torahrull-fragment er funnet i Arken på en Synagoge under arkeologisk utgravning.

"Denne oppdagelsen har virkelig forbauset oss," sa Shor. "Vi var sikre på, at det var bare et skudd i mørket, men bestemte os for å prøve og skanne den likevel. Nå, kan vi ikke bare overlate Dødehavsrullene til fremtidige generasjoner, men også en del av Bibelen fra Arken i 1500 år gammel Synagoge!"