Ett våldsamt kapitel får sitt våldsamma slut.

Fra Paulwiden.se/
23. september 2014.

Jakten på de två huvudmisstänkta terroristerna bakom kidnappningsmorden på tre Israeliska ungdomar den 12. juni i år nådde under morgontimmarna sin kulmen. då Israeliska säkerhetsstyrkor lyckades hitta terroristernas tillhåll i Hebron på Västbanken.

Enligt en talesperson för Israels försvarsstyrkor (IDF) omringade soldater strax efter klockan 3 inatt det hus, där terroristerna Marwan Kawasme och Amer Abu Aysha misstänktes vara gömda. Soldaterna öppnade sedan eld, som besvarades av terroristerna.

Efter en kort stunds skottlossning dödades terroristerna. Istället för att söka igenom huset och därigenom riskera soldaternas säkerhet lät man sedan en bepansrad schaktmaskin riva ner hela byggnaden.

Terroristorganisationen Hamas, som Kawasme och Abu Aysha tillhörde, bekräftade under morgontimmarna, att de båda männen hade dödats. Nattens operation innebär ett avslut för det kidnappnings- och morddrama, som utlöste Israels offensiv mot Hamas på Västbanken, som i sin tur var en starkt bidragande orsak till sommarens krig mellan Israel och Hamas i Gaza.

Detta är förmodligen förklaringen till, att de Israeliska säkerhetsstyrkorna bara gjorde en högst symbolisk ansträngning att tillfångata de båda terroristerna levande. Uppenbarligen var man ovillig att utsätta ytterligare Israeliska soldater för mer fara än nödvändigt.

Även om både Kawasme och Abu Aysha var medlemmar i Hamas, förnekande terroristorganisationen inledningsvis all inblandning i kidnappningsmorden. Den pågående Israeliska utredningen utpekade dock snabbt en Hamasledare i Turkiet som hjärnan bakom dådet.

Den 11. juli arresterades Hussam Kazasme, bror till Marwan, som erkände, att han hade deltagit i planeringen, samt att han hade hjälpt de båda huvudmisstänkta att gömma sig. Hussam Kawasme erkände även, att dådet hade finansierats av Hamas i Gaza med hjälp av en annan bror, Mahmoud Ali Kawasme, en av de över 1000 Palestinska terrorister, som släpptes av Israel 2011 i utbyte mot den kidnappade soldaten Gilad Shalit.

Imorgon onsdag är det tänkt, att de indirekta förhandlingarna mellan Israel och Hamas ska återupptas i Kairo i Egypten, efter en 30 dagar lång avkylningsperiod, sedan vapenvilan inleddes. Nattens operation understryker Israels operativa överlägsenhet och innebär ytterligare ett hårt slag mot Hamas stolthet.

Det summariska sätt, på vilket Marwan Kawasme och Amer Abu Aysha togs av daga i natt, ska förmodligen tolkas som en signal till Hamas ledarskap: Vi viker inte en tum, och även om det tar tid, kommer vi att krossa er, om ni försöker attackera oss.