Vest-Europa er Israels største utfordring.

Fra Miff.no/
4. januar 2014.

- Den største utfordringen for Israel i 2015 er ikke palestinerne, Iran eller Hizbollah, men Vest-Europa, sa utenriksminister Avigdor Lieberman i en tale søndag.

Lieberman talte søndag morgen på en samling for Israels Ambassadører i Europa. Han påpekte for eksempel, at Frankrike og Luxembourg nylig stemte for en resolusjon i FN's sikkerhetsråd, som krever Israelsk tilbaketrekning til 1967-linjene i løpet av tre år. Storbritannia og Litauen avstod fra å stemme. USA og Australia stemte imot.

Israels Utenriksminister mener, land i sentral- og øst-Europa generelt viser større sensitivitet og forståelse for Israel enn land i Vest-Europa. Aller mest fornøyd er han med Tyskland, som han omtalte som Israels “viktigste anker” i kontakten med Europa.

Særlig er Lieberman misfornøyd med Sverige og Irland. Deres behandling av Israel ligner på Europas oppførsel overfor Tsjekkoslovakia i 1938. Slik som Tsjekkoslovakia ble gitt opp til Nazistene den gang, føler han at Dublin og Stockholm gir opp Israel.

– Det skjer, selv om Israel “er det eneste landet, som representerer Vestlige verdier i Midtøsten”, sa Lieberman, ifølge Jerusalem Post.

Utenriksministeren nekter å møte sin Svenske kollega, når hun kommer på besøk til Israel senere denne måneden.

– Løgnene, som ble framsatt under debatter i Europeiske parlamenter, minner om Zions Vises Protokoller, sa Lieberman, ifløge Times of Israel.

Utenriksministeren mener, Israel ikke må begrense seg til å reagere på Palestinske initiativ, men selv ta initiativ til en fredsprosess.