Venstresiden strammer grepet.

Fra Idag.no/
8. marts 2015.
Av Lars-Toralf Storstrand.

Virkningen av Premierminister Benjamin Netanjahus tale til den Amerikanske kongressen har trukket en klar grense mellom Netanjahu og utfordrerne under valget neste uke.

Det er ingen hemmelighet, at Israelere fortrekker en leder, som fremsetter stålsatt politikk og gjennomfører den, enten de er enige med vedkommende eller ikke.

I den faste spørreundersøkelsen om lederes egnethet som Premierminister har Benjamin Netanjahu tronet på toppen i årevis med motstanderne langt bak seg. Slutningen synes å være, at det bare er én person, som er egnet som Premierminister i Israel. Det betyr imidlertid ikke, at denne personen blir vinner, når alt kommer til alt.

Valget, som går av stabelen tirsdag i neste uke, er nå inne på oppløpssiden, og Netanjahu leder inn mot mål. Dersom valget hadde vært i dag, hadde han allerede vunnet. Det, at Arbeiderpartiet/Hatnuah leder hårfint, har i det lange løp lite å bety, selv om det ikke alltid har vært slik.

Venstresiden slo ut høyresiden i 1992 og 1999, og en følge av seieren i 1992 er Oslo-avtalen. Det samme skjedde i 1999, da Ehud Barak vant valget og gav omfattende innrømmelser overfor Palestina-Araberne, uten at noen av disse ble fulgt opp av den andre siden.

Likevel kan Likud komme til å tape det kommende valget, fordi svært mange av høyresidens medlemmer har blitt likegyldige og tror, at Likud «kommer til å vinne i siste øyeblikk, uansett», kommenterer flere kilder i Israel