Arabisk fakkelbærer i fokus på Uafhængighedsdagen.

Fra Ordetogisrael.dk/
23. april 2015.

Israel fejrer i dag landets 67. Uafhængighedsdag. I går aftes skete en brat overgang, da man ved en ceremoni på Herzlbjerget gik fra at mindes de mange faldne soldater og ofre for terror til at fejre statens oprettelse for 67 år siden.

En af hovedbegivenhederne ved ceremonien var, da 14 nøje udvalgte personer tændte 12 fakler. De 14 personer er udvalgt, fordi de har opnået noget helt særligt, været til inspiration eller udmærket sig på andre måder inden for forskellige områder som fx videnskab, samfund, økonomi, kultur og sport.

I de seneste dage har særligt en af fakkelbærerne været omtalt, nemlig den 34-årige journalist og nyhedsoplæser Lucy Aharish. Hun er Israelsk Araber og den første Arabiske nyhedsoplæser på Israelsk tv nogensinde.

Både Arabere og dele af det Jødiske samfund har talt imod udvælgelsen af Aharish som fakkelbærer. En højreorienteret Jødisk bevægelse, kaldet Lehava, havde endda planlagt en demonstration, fordi de ser Aharish som en Antizionist, der ikke er loyal over for Israel. Demonstrationen blev dog aflyst.

Aharish er vokset op i Dimona syd for Jerusalem, og som femårig blev hun og familien udsat for et terrorangreb, da en mand kastede en molotovcocktail på taget af deres bil, mens de sad i den. I skolen blev hun ofte mobbet på grund af sin Arabiske herkomst, men hendes skoleleder Meir Cohen, som i dag er medlem af Knesset for Yesh Atid og tidligere Minister, forsvarede hende og slog hårdt ned på al form for racisme.

Disse oplevelser har sat sig dybt i hende, og hun er i dag en af de personer, der i høj grad står for og symboliserer ønsket om forsoning mellem Arabere og Jøder. Det har især været vigtigt for Aharish at fralægge sig den offerrolle, som, hun mener, hæmmer både Jøder og Arabere. En rolle, som ifølge Aharish gør det umuligt at komme videre og opnå fred.

Da hun i går aftes tændte sin fakkel, sagde hun på Hebraisk, at hun gjorde det for alle mennesker, som endnu ikke har mistet håbet om fred, for børnene i Israel, som er blevet lovet en bedre fremtid, og for dem, som er blevet slået ihjel af mennesker, der har glemt, at vi alle er skabt i Guds billede.

Ud over gårsdagens fakkelceremoni er Præsident Rivlin i dag vært for en ceremoni, hvor 120 særligt dygtige soldater, som hver repræsenterer en militær enhed, vil blive hædret. I et interview onsdag pegede Rivlin på Iran og Palæstinenserne, som Israels to største udfordringer. Iran pga. atomtruslen og landets støtte til terrorgrupper. Og hvad angår Palæstinenserne, opfordrede han begge parter i konflikten til at respektere hinanden og forsøge at leve fredeligt side om side:

”Palæstinenserne må indse, at dette er vort hjem, og vi må indse, at det også er hjem for alle dem, der er født her,” sagde han i interviewet med den samlede Israelske presse i Jerusalem.