Gidseldrama kan optrappe konflikten.

Fra Ordetogisrael.dk/
9. juli 2015.

Dagens store nyhed i de Israelske medier er offentliggørelsen af, at to Israelske borgere sandsynligvis er tilbageholdt af Hamas i Gaza.

Det melder kilder fra den Israelske regering, mens Hamas dog afviser at have de to mænd i sin varetægt. Den ene er en Etiopisk mand sidst i tyverne, som tilbage i september angiveligt krydsede grænsen til Gaza på egen hånd. Den anden kommer fra en Beduinerlandsby nær Beersheba.

Indtil i dag har der været et forbud om at offentliggøre tilbageholdelsen af de to mænd, men det er nu ophævet. En talsmand fra Hamas siger, at man afhørte den Etiopiske mand og lod ham gå, og at man formoder, at han nu befinder sig i Egypten. Man er ikke klar over, hvorfor den Etiopiske mand krydsede grænsen til Gaza. Men til den Israelske avis Haaretz har mandens bror fortalt, at han efterlod en taske på stranden, som indeholdt en Bibel.

Om det har noget at gøre med hans motiv for at rejse ind i Gaza, ved man dog ikke. I flere af de Israelske medier spekuleres der i, at Hamas muligvis vil bruge de to mænd til at forhandle udveksling af Palæstinensiske fanger. Det faktum, at der ikke er tale om soldater, og at begge mænd gik ind i Gaza af egen fri vilje, kan dog betyde, at Israel ikke vil strække sig helt så langt for at få dem hjem.

Samtidig vil Hamas nok kræve en høj pris for de to personer. Slipper de dem for billigt, kan det givetvis gøre Hamas endnu mere upopulær blandt de mest yderligtgående ekstremister i Gaza, som den seneste tid har kritiseret Hamas for at være for bløde.

Nyheden om de to mænd kommer nogenlunde samtidig med en diskussion om to afdøde Israelske soldtater, hvis lig er i Hamas’ varetægt. I forbindelse med etårsdagen for sidste sommers krig har flere politikere talt om, at man vil gøre alt for at få de to soldater udleveret, så de kan blive begravet i Israel.

Og onsdag sagde Hamas’ leder, Khaled Mashaal, at Israel gennem en Europæisk tredjemand har anmodet om at få dem udleveret. Han sagde også, at Hamas ”ikke vil lade fanger gå, før Palæstinensiske fanger bliver sat fri”.

De to sager om henholdsvis de to forsvundne mænd og de to afdøde soldater kan være med til at forværre konflikten mellem Israel og Hamas. Hele situationen er meget følsom. Det kan ligeledes være årsag til intern uro i Israel, hvor det helt sikkert vil blive diskuteret, om myndighederne har gjort nok for at få bragt personerne hjem.

Samtidig er situationen også højspændt på Vestbredden, hvor der de seneste uger har været mange episoder, hvor Israelske soldater har skudt – og i nogle tilfælde dræbt – unge Palæstinensere, der for eksempel har kastet sten mod soldaterne.